Nieuwbouw biedt financiële én fiscale voordelen
Als je investeert in nieuwbouw, maak je aanspraak op enkele financiële en fiscale pro’s. Enkele voordelen:
1. Een vermindering van de onroerende voorheffing
Voor een energiezuinig pand kan je rekenen op een tijdelijke korting op de onroerende voorheffing. En dat gedurende 5 jaar.
Voor een nieuwbouwwoning met E-peil 30 - de standaard bij nieuwbouw - heb je recht op een vermindering van 50 procent.
Heb je een nieuwbouwwoning met E-peil 20 of minder? Dan geldt een vermindering van 100 procent. Concreet: je betaalt 5 jaar lang geen onroerende voorheffing.
Let wel: de vermindering hangt af van het jaar waarin de vergunning werd aangevraagd. Meer info vind je op de site van de Vlaamse overheid.
2. Optimale kredietvoorwaarden bij de bank
Investeren in nieuwbouw levert je bovendien interessante kredietvoorwaarden op bij de bank. Dankzij de hoge marktwaarde van je investeringspand.
Energiezuinigheid speelt hier ook een belangrijke rol. Er zijn banken die je korting geven als je een EPC-certificaat met een bepaald label kan voorleggen bij de leningaanvraag. En een extra korting voor bijkomende investeringen die je maakt om je woning te upgraden naar EPC-label A of B binnen de eerste 7 jaar van de looptijd van je lening. Laat je dus goed informeren vooraf.
3. Een hogere huurprijs
Voor energiezuinige nieuwbouw kan je ook een hogere huurprijs vragen ten opzichte van iets oudere panden. Die hoge huurprijs is te verklaren door een minimum aan onderhoudskosten en energiezuinige technieken.
4. Een snellere stijging in waarde
Tot slot staat het vast dat nieuwbouw sneller en exponentiëler in waarde stijgt dan een bestaand pand. Vaak zelfs al tijdens de bouw. Ook dat kan in je voordeel spelen als je een voordelige lening afsluit.
Voor bestaande panden geldt een renovatieplicht vanaf 1 januari 2023. Heb je in 2023 een nieuwe woning gekocht met een slecht EPC-label? Dan moet je die binnen de 5 jaar energetisch renoveren tot label D of beter.
Nieuwbouw raakt sneller verhuurd
Op de huurmarkt zijn nieuwbouwwoningen erg in trek. En die vraag zal alleen maar toenemen, omdat steeds minder mensen een (nieuwbouw)woning kunnen kopen. Volgens een nieuwe studie van professor Johan Albrecht (UGent) zorgen de gestegen huurprijs en energieprijzen ervoor dat gemiddeld 10 procent van de gezinnen uit de koopmarkt worden geduwd.
Naast de architectuur, het verhoogde comfort, de lichtinval en de gebruikte materialen, speelt energiezuinigheid ook een steeds grotere rol.
De energieprijzen zijn na een fikse stijging nu weer wat genormaliseerd, maar die recente energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen zich bewuster zijn van duurzame en hernieuwbare energievoorzieningen.
Nieuwbouw garandeert zekerheid en biedt gemoedsrust
1. Een vaste prijs vooraf bepaald
Nieuwbouwinvesteringsvastgoed is erg transparant. Vanaf het moment dat je je eisen en wensen vastlegt bij de projectontwikkelaar weet je al perfect wat het kostenplaatje zal zijn. Duidelijke afspraken, dus geen addertjes onder het gras.
2. Zorgeloos investeren met de wet Breyne
De wet Breyne of de woningbouwwet beschermt de kandidaat-bouwer of koper. De meeste bepalingen in die wet zijn dwingend en dus onmogelijk om van af te wijken.
Deze wetgeving geeft transparante informatie over de totaalprijs van een project, de betalingsvoorwaarden, enzovoort. De wet Breyne stelt ook wie verantwoordelijk is en biedt financiële garanties voor jou als koper. Zo blijven aannemer en architect 10 jaar aansprakelijk voor eventuele problemen met het gebouw. Kortom, een uitgebreide bescherming van jouw investeringsvastgoed.
3. Geen verborgen gebreken
Bij oudere woningen zijn gebreken niet altijd zichtbaar. Een lek, problemen met de elektriciteitsbedrading of funderingskwesties kan je simpelweg niet altijd met het blote oog detecteren.
Voor nieuwbouwwoningen is dat anders. Van sanitair tot elektriciteit: alles moet strikt volgens het boekje gebeuren. Doe je dat niet, zijn daar heel wat sancties aan verbonden. Je kan er dus vanop aan dat nieuwbouwpanden geen verborgen gebreken hebben.
4. Geen hoge of onvoorziene kosten in de eerste 10 à 15 jaar
Nieuwbouwwoningen voldoen aan de recentste bouw- en energienormen. Schrap hoge kosten en complexe veranderingswerken van je to-do-lijstje. En dat voor een aanzienlijke periode.
Graag investeren in nieuwbouw? Contacteer ons en bespreek je wensen met ons. Wij geven je graag gepast advies.